Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Rozprawy habilitacyjne

Osoba

Temat rozprawy habilitacyjnej

Rok habilitacji

Sadowska Joanna

Ocena wpływu zmiany składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na wybrane parametry metabolizmu wapnia. Badania modelowe.

2013

Goluch-Koniuszy Zuzanna

Badania modelowe nad oceną możliwości prozapalnego wpływu zmiany składu diety i różnych sposobów jej uzupełniania wybranymi witaminami z grupy B.

 

2016


Prace habilitacyjne Zakładu
Rozprawy doktorskie

Osoba

Temat rozprawy doktorskiej

Rok obrony

Promotor

Katarzyna Ewa Stepanowska

Wpływ podwyższonego udziału tłuszczu lub węglowodanów w diecie na poziomy składników przemian węglowodanowo - lipidowych we krwi, skład chemiczny ciała oraz wybrane wskaźniki chowu kroczka karpia (Cyprinus carpio L.) w wodach pochłodniczych.

1998

Prof. dr hab. Mariola Friedrich

Celina Mateńczuk

Wpływ izokalorycznej zmiany rodzaju i źródła węglowodanów w diecie na metabolizm węglowodanowo - lipidowy i odkładanie się tkanki tłuszczowej u szczura.

 

2001

Prof. dr hab. Mariola Friedrich

Sadowska Joanna

Wpływ suplementacji przetworzonej diety witaminami na przemiany węglowodanowo - lipidowe u szczura.

 

2002

Prof. dr hab. Mariola Friedrich

Münchow Jolanta

 

Wpływ składu diety i rodzaju jej suplementacji składnikami mineralnymi na przemiany węglowodanowo - lipidowe u szczura.

2003

Prof. dr hab. Mariola Friedrich

Anna Maria Dolot

 

Ocena wpływu składu diety i jej suplementacja wybranymi witaminami z grupy B na zmiany w systemie obrony antyoksydacyjnej organizmu u szczura.

 

2007

Prof. dr hab. Mariola Friedrich

Kuchlewska Magdalena

Ocena, na modelu zwierzęcym, wpływu mieszaniny wybranych dodatków do żywności na gospodarkę białkową i węglowodanowo – lipidową.

2010

Prof. dr hab. Mariola Friedrich

Podlaszewska Grażyna

 

Ocena wpływu uzupełniania diety wybranymi składnikami mineralnymi na ich dystrybucje i metabolizm - badania modelowe.

2012

Prof. dr hab. Mariola Friedrich

Bruszkowska Magda

Ocena i porównanie wpływu syropu fruktozowo - glukozowego lub sacharozy obecnych w diecie na metabolizm węglowodanowo -lipidowy. Badania modelowe.

2015

Dr hab. inż. Joanna Sadowska

Fugiel Joanna

Ocena wpływu korekty diety i nadzoru żywieniowego na samopoczucie oraz parametry antropometryczne i wybrane wskaźniki przemian węglowodanowo-lipidowych osób zaburzonych psychicznie - mieszkańców całodobowego domu pomocy społecznej

2019

Prof. dr hab. Mariola Friedrich