Osoba | Temat rozprawy doktorskiej | Rok obrony | Promotor |
Katarzyna Ewa Stepanowska | Wpływ podwyższonego udziału tłuszczu lub węglowodanów w diecie na poziomy składników przemian węglowodanowo - lipidowych we krwi, skład chemiczny ciała oraz wybrane wskaźniki chowu kroczka karpia (Cyprinus carpio L.) w wodach pochłodniczych. | 1998 | Prof. dr hab. Mariola Friedrich |
Celina Mateńczuk | Wpływ izokalorycznej zmiany rodzaju i źródła węglowodanów w diecie na metabolizm węglowodanowo - lipidowy i odkładanie się tkanki tłuszczowej u szczura. | 2001 | Prof. dr hab. Mariola Friedrich |
Sadowska Joanna | Wpływ suplementacji przetworzonej diety witaminami na przemiany węglowodanowo - lipidowe u szczura. | 2002 | Prof. dr hab. Mariola Friedrich |
Münchow Jolanta | Wpływ składu diety i rodzaju jej suplementacji składnikami mineralnymi na przemiany węglowodanowo - lipidowe u szczura. | 2003 | Prof. dr hab. Mariola Friedrich |
Anna Maria Dolot | Ocena wpływu składu diety i jej suplementacja wybranymi witaminami z grupy B na zmiany w systemie obrony antyoksydacyjnej organizmu u szczura. | 2007 | Prof. dr hab. Mariola Friedrich |
Kuchlewska Magdalena | Ocena, na modelu zwierzęcym, wpływu mieszaniny wybranych dodatków do żywności na gospodarkę białkową i węglowodanowo – lipidową. | 2010 | Prof. dr hab. Mariola Friedrich |
Podlaszewska Grażyna | Ocena wpływu uzupełniania diety wybranymi składnikami mineralnymi na ich dystrybucje i metabolizm - badania modelowe. | 2012 | Prof. dr hab. Mariola Friedrich |
Bruszkowska Magda | Ocena i porównanie wpływu syropu fruktozowo - glukozowego lub sacharozy obecnych w diecie na metabolizm węglowodanowo -lipidowy. Badania modelowe. | 2015 | Dr hab. inż. Joanna Sadowska |
Fugiel Joanna | Ocena wpływu korekty diety i nadzoru żywieniowego na samopoczucie oraz parametry antropometryczne i wybrane wskaźniki przemian węglowodanowo-lipidowych osób zaburzonych psychicznie - mieszkańców całodobowego domu pomocy społecznej | 2019 | Prof. dr hab. Mariola Friedrich |